gyepek

A téma a földön hever – tájképek, pásztorélet, négy évszak a gyepeken

Szerző: takacst 2024. 07. 11.

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei ötödik alkalommal hirdették meg a gyepes élőhelyek értékeinek bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. Az idei kiírásban három kategóriában várják a pályaműveket, amelyet szakmai zsűri bírál majd el.

Mikor és hogyan kell kaszálni?

„Tikkasztó melegben, gyöngyöző homlokkal megáll a magyar kaszás, a kinek a világon sehol sincsen párja; előbb letörli homlokáról az izzadságot, aztán letűzi a kasza nyelét, kiveszi tokjából a fénkövet és elkezdi a fenést; erre a hangra mintha felelne, mintha versenyre kellne a surgyé madár; nagy buzgón hallatja buzgó énekét, míg a haris alig pár lépésnyire bujkál a magas fűben és folyton hallatja „kétkét—kés-kés”-szerű szavát."

Sasszinkron 2023

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is meghirdette országos ragadozómadár számlálását. Természetvédelmi őrök, ornitológusok, szakemberek és lelkes amatőrök járták az országot feljegyezve a látott ragadozómadarakat.

Az Őrségben tavasszal sem áll a munka

Szerző: 2020. 06. 29.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2020 márciusában kezdte meg a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében vállalt területkezelések megvalósítását. E rövid idő alatt felszámoltak illegális hulladéklerakatokat, megtisztítottak bebokrosodott gyepterületeket és kaszálással segítették a gyepek állapotának megóvását.