A gyepek titkai

A gyepek titkai fotópályázat

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei 2020 óta hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó, évről-évre más tematikát feldolgozó fotópályázatukat.

A gyepek titkai I. – 2020
(a gyepes élőhelyek növényfajai)

A gyepek titkai II. – 2021
(a gyepes élőhelyek gerinctelen állatfajai)

A gyepek titkai III. – 2022
(a gyepes élőhelyek gerinces állatfajai)

A gyepek titkai IV. – 2023
(a gyepekhez kötődő, őshonos háziállatfajtáink)

 

A gyepek titkai V.

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei ötödik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. Az idei kiírásban tájképek készítése, valamint a gyepekhez kötődő pásztorélet és pásztortudás bemutatása a pályázók feladata.

A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára, valamint a gyepeket fenntartható módon hasznosító, a gyepeket védő helyi emberekre. Az elmúlt években a pályázatokra érkezett legjobb felvételekkel mutattuk be a gyepes élőhelyeken élő növényfajok, gerinctelen és gerinces állatfajok, valamint a gyepekhez kötődő őshonos állatfajtáink változatosságát.

A fotópályázat ötödik fordulójának célja felhívni a figyelmet a gyepek szépségére és sokszínűségére, valamint a megőrzésükhöz szükséges emberekre és helyi, hagyományos ökológiai tudásukra, így a mostani kiírásban tájképek készítése, valamint a gyepekhez kötődő pásztorélet bemutatása a pályázók feladata.

A tájképek készítése kapcsán bátorítják a pályázókat olyan, négy fotóból álló sorozatok elkészítésére is, amelyek egy gyepes élőhely évszakonként változó arcát örökítik meg.

Ez alkalommal a tájban élő, a gyepeket hasznosító embert is be szeretnék mutatni a nagyközönségnek. A témának az is aktualitást ad, hogy az ENSZ 2026-ot a legelők és pásztorok nemzetközi évének nyilvánította – ehhez is kívánnak csatlakozni a szervezők a meghirdetett témával.

Pályázati felhívás és szabályzat

Pályázatok beküldésének határideje: 2025. június 30. éjfél

A pályázatra jelentkezni és fényképeket feltölteni az alábbi online felületen keresztül lehetséges: www.grasslandlifeip.hu/fotopalyazat

További információk a pályázatról: grasslandfoto [at] hoi.hu