Terített asztal a kaszálókon

Terített asztal a kaszálókon

(Fotó: Pásztor Zoltán)

Sokan nem is gondolnák, hogy egy-egy lekaszált területen a madarak micsoda lakomákat tudnak rendezni, pedig mára ez már mindennapossá vált. Az pedig biztosan nem jutna eszébe senkinek sem, hogy ezt a táplálékot sokszor az ember tálalja fel a számukra.

A kaszálatlan, magas fűben a rovarok, a rágcsálók, a gyíkok és társaik kitűnően el tudnak rejtőzni a predátoraik elől. A kaszálás után azonban megszűnik ez a biztos rejtek, és ez sok madárfaj számára rendkívül csábító, hiszen rövid idő alatt hatalmas mennyiségű rovar és egyéb talajlakó élőlény bukkan a felszínre. Így, ami az egyik faj számára nehezítő tényező, az a másik számára óriási előnnyé válik a túlélésért folytatott versenyben.

A munkagépeket mára már jól ismerik a madarak. Gyakran látható, hogy a nyári munkák alkalmával a traktorok zaja perceken belül akár több tucat madarat is a területre vonz. Általában mire a gép levágja az első rendeket, a gólyák máris hozzákezdenek a lakomához és összeszedegetik a felzavart rovarokat, a takarás nélkül maradt, gyíkokat, siklókat.

Gyakran megjelennek ilyenkor a kék vércsék (Falco vespertinus) is, és gyorsan összekapkodják a hirtelen menedék nélkül maradt szöcskéket, sáskákat, bogarakat. A gólyákon és a kék vércséken kívül gyakori vendégek még ilyenkor a nagy kócsagok (Ardea alba), a szalakóták (Coracias garrulus) és a vetési varjak (Corvus frugilegus), valamint felbukkannak pockozni az egerészölyvek (Buteo buteo), a vörös vércsék (Falco tinnunculus) és a rétihéják (Circus spp.) is.

A számukra bőséges táplálékot nyújtó, frissen kaszált területeket a fehér gólyák is (Ciconia ciconia) kifejezetten kedvelik (lsd. indexkép). Ezért gyakran már a kaszálást végző traktorok nyomában megjelennek, ügyesen kiaknázva a hirtelen fellépő táplálékbőséget.

Ez a látványos madármozgás ősszel a szántókon is megfigyelhető, amikor a talajmunkák során felszínre kerülnek a talajban rejtőző giliszták, pajorok és egyéb bogárlárvák, valamint a kisemlősök fészkei, aminek következtében a megmunkált föld hirtelen terített asztallá változik a madarak számára.

teritett_kep_1

A kaszált gyepek fontos táplálkozó területei a békászó sasoknak (Clanga pomarina) is. (Fotó: Pásztor Zoltán)

 

teritett_kep_2

A frissen kaszált gyepterületek vonzzák a madarakat. A fedezék nélkül maradt rovarvilág és a kisemlősök terített asztalt jelentenek megannyi szárnyas számára. (Fotó: Soós Gábor)

 

  • A sikeres fészkelés vagy fiókamentés érdekében kérjük, hogy a további munkavégzést az Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak iránymutatása alapján folytassák!
  • A madárhatározáshoz a helyszínen segítséget nyújthat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezen a linken is elérhető ingyenes applikációja, valamint az alábbi, gazdálkodók számára készült terepi madárhatározó, ami INNEN tölthető le.
  • További gyakorlatban is használható természetkímélő gazdálkodási tanácsokkal szolgáló kiadványok ITT érhetőek el.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság