Szezonnyitó lepkemonitoring workshop

Szezonnyitó lepkemonitoring workshop

2024. április 6. és 7. között tartotta éves szezonnyitó lepkemonitoring workshopját a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület részeként működő Magyar Lepke Monitoring Hálózat. Az esemény a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált Grassland-HU LIFE integrált projekt részeként rendezték meg.

Gyepeink biológiai sokféleségének egyik kiemelt fontosságú és talán leginkább szembetűnő részét képezik a nappali lepkék. Fajgazdagságuk és tömegességük erősen függ az élőhelyet biztosító gyepterületek hasznosítási módjától és intenzitásától, azaz a gyepgazdálkodástól. Mivel kiváló indikátorok, ezért a hosszabb távon folytatott lepkemonitoring hasznos adatokkal tudja segíteni a hazai gyepek állapotának meghatározását és szükség szerint védelmét, emellett hozzájárul a Grassland-projekt céljainak pontosabb eléréséhez.

A kétnapos program során az önkéntes és szakmabeli résztvevők megismerhették a Grassland-projekt feladatait és eredményeit, betekintést nyerhettek az európai uniós és azon kívül folyó lepkemonitoring tevékenységbe, valamint bővíthették ismereteiket a hazai lepkekutatás gyakorlati módszereiről, köztük az Európai Lepkemonitoring Program (eBMS) által fejlesztett mobilalkalmazás és egyéb webes eszközök használatát. Fentiek érdekében, a workshop programja előadásokat és terepgyakorlatot egyaránt tartalmazott.

A rendezvényen külföldi vendégek is részt vettek. Cristina Sevilleja, a Butterfly Conservation Europe képviseletében az eBMS múltjáról, jelenéről és jövőjéről, az eBMS adatbázisról, az adatok környezetállapot-jelzőként való EU-s felhasználásáról (Grassland Butterfly Indicator), illetve az eBMS és a tervezett beporzómonitoring program (EU PoMS) kapcsolódásáról tartott online prezentációt.

A Burgenlandi Lepkemonitoring Program képviseletében, Daniela Lehner, előadásában az Ausztriában folyó lepke- és beporzómonitoring módszerekről és programokról adott áttekintést.

A workshop eredményeként 2024-ben több új helyszínen indulhat önkéntesek által végzett adatgyűjtés.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.