Májusban feltárulnak a gyepek titkai Szaporcán

Májusban feltárulnak a gyepek titkai Szaporcán

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpontjába érkezett „A gyepek titkai III.” fotópályázat vándorkiállítása. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei által az elmúlt évben beérkezett pályaművekből szakmai zsűri választotta ki a 30 legjobb képet, amelyeket május folyamán a látogatóközpontban tekintheti meg a nagyközönség.

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek" összefoglaló nevet. A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

A Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében harmadik alkalommal meghirdetett fotópályázatra érkezett művek ezúttal a gyepek gerinces állatfajait örökítik meg.

Helyszín: Ős-Dráva Látogatóközpont

Cím: 7843 Szaporca

Szélességi kör: 45.800000

Hosszúsági kör: 18.099000

 

Forrás: Dévényi Borbála/Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság