A kígyászölyvek is kaptak gyűrűt

A kígyászölyvek is kaptak gyűrűt

Idén két kígyászölyv fiókára került gyűrű a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén. Ez az óvatos természetű madárfaj a testméretéhez képest kis fészkét fenyőkre építi, ahol azok megtalálása nagy kihívás elé állítja a szakembereket. A szinte kizárólag hüllőkkel táplálkozó kígyászölyvről rejtett életmódja miatt meglehetősen keveset tudunk.

Elsősorban középhegységi költőfajként írták le az 1960-as évektől, de ma már a Kiskunságban is él 7-10 páros állománya.

2017 óta szervezett akciók keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), valamint a Magyar Madartani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai a költések biztonsága, illetve a tudományos szempontból is fontos információk gyűjtése érdekében évente megkeresik a fészkeket.

Az utóbbi években kevesebb fészekben találtak fiókát, ugyanakkor idén két, viszonylag késői fészkelés is megkerült. A kígyászölyv mindig egyetlen tojást rak. Jelen esetben sem történt másként, így összesen 2 fészekben 1-1 fiókára került gyűrű.

A gólyákéhoz hasonló színes, távolabbról is leolvasható gyűrűk alapján már több példányt is sikerült beazonosítani. Remélhetőleg az egyedi jelölésekből származó információk hozzájárulnak e ritka ragadozómadár védelméhez.

2022-23-ban a kígyászölyvek kiskunsági felmérése a Grassland-HU LIFE integrált projekt támogatásával valósult meg.

Forrás: Ifj. Turny Zoltán, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Srikanth 1407 / Wikipedia