Sikerrel zárult a malakológus találkozó

Sikerrel zárult a malakológus találkozó

A Magyar Malakológiai Társaság 2023. szeptember 15. és 17. között 47. alkalommal rendezte meg szakmai találkozóját. A puhatestűek kutatásával foglalkozó szakemberek idei kiemelt témája a Kárpát medencei gyepes élőhelyekhez kötődő csiga fajok voltak.

Az idei Magyar Malakológus Találkozót a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált Grassland-HU LIFE integrált projektjének támogatásával szervezték meg Kerkaszentkirályon. A terület gazdag és változatos növény- és állatvilágát bemutató Természetháza kitűnő helyszínt biztosított a tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre minden a puhatestűek (többek között csigák, kagylók) tudományos kutatása iránt érdeklődőnek. A találkozón a hazai szakértők mellett hat ország kutatói vettek részt.

A program részeként az érintett szakértők bevonásával tartották meg a harántfogú (Vertigo angustior) és a hasas törpecsiga (Vertigo moulinsiana) fajok – Grassland-projekt részeként készülő – fajmegőrzési terveinek szakmai vitáját.

A három napban színes és érdekes előadásokon keresztül gyarapíthatták tudásukat a szakértők, emellett kisebb műhelymunkákra, valamint terepi programra is lehetőséget biztosított a találkozó. A terepi programon a Nyugat-Dunántúl egyik festői vízfolyása, a dús növényzettel benőtt partok között futó Kerka több ritka vízicsigájával találkoztak a résztvevők, mint a szávai szurokcsiga (Amphimelania holandrii) és a barna folyamcsiga (Fagotia daudebartii acucilaris).

A találkozón elhangzott szakmai előadások:
  • Borka Ádám: Lehmannia fajok Magyarországon
  • Deli Tamás: Közösségi jelentőségű törpecsigák (Vertigo angustior & V. moulinsiana) kutatásával kapcsolatos gondolatok, esetek és lehetőségek
  • Erőss Zoltán Péter: Vertigo-fajok együttes előfordulása hazai gyepekben
  • Farkas Roland: Kaszálás és szárzúzás csigaközösségekre gyakorolt hatásának kísérleti vizsgálata
  • Jozef Grego: A Kaukazusis stygobiont fauna kutatásának legújabb eredményei
  • Miksa Viktor: 2023-mas tenyésztési eredmények, Alinda biplicata tiszta jobbos vérvonal, Helix lucorum fehér házú változat, scalariforma Cornu aspersum, Zebrina detrita sallake gyűjtőút és mRNS szekvenálás
  • Páll-Gergely Barna: Vannak-e taxonómiai problémák a magyar gyepek csigafaunájával kapcsolatban?
  • Szekeres Miklós: Hartmut Nordsieck munkássága
  • Szikoráné Fenes Nikolett: Vertigo fajok mikroszkópos mérése
  • Szappanos Bálint, Majoros Gábor, Püspöki Zoltán: Kömpöc-K-7 mélyfúrás pleisztocén kagylóinak újravizsgálata (poszter)

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.