Nemzetközi szakmai tapasztalatcsere

Nemzetközi szakmai tapasztalatcsere

A szlovén Natura LIFE integrált projekten dolgozó kollégákat látta vendégül a magyar, természetvédelem témájú Grassland-projekt csapata. A háromnapos találkozón a szakemberek megismerkedtek egymás természetvédelmi tevékenységével, jó gyakorlataival, valamint a Natura 2000 hálózat kezelési és támogatási lehetőségeivel.

Az integrált projektek célja, a tagállamok támogatása a regionális, vagy nemzeti szinten kidolgozott természetvédelmi, környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos, az EU célkitűzéseinek végrehajtását szolgáló tervek, stratégiák megvalósításában. Segítik a széleskörű összefogást, az illetékes hatóságok és az érdekelt felek közötti hatékonyabb együttműködést, valamint más uniós és nemzeti finanszírozási források összehangoltabb felhasználását, ezzel is elősegítve, hogy megismételhető modelleket biztosítsanak más régiók és tagállamok számára.

Ehhez elengedhetetlen a tapasztalatcsere a hasonló témájú, más területeken megvalósított projektek között. Ennek érdekében érkezett a szlovén küldöttség októberben Magyarországra.

A szlovén Natura-projekten dolgozó szakemberek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén a helyi gyepgazdálkodásban rejlő lehetőségekkel és kihívásokkal ismerkedtek: a védett lepkék védelmét célzó gyepgazdálkodási módszerekbe, valamint az Aranyvessző (Solidago giagantea, inváziós faj) elleni küzdelem aktuális állásába nyertek bepillantást. Emellett a nemzeti park munkatársai bemutatták a Contract 2.0. projektet, amely az eredmény alapú támogatási lehetőségeket járja körbe.

A Grassland-HU LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. székhelyén a Natura 2000 hálózat szakmai és jogszabályi kérdéseit, valamint a gyepek kezelését és a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási lehetőségeit vették górcső alá. A találkozón megvitatták az egyes országok közötti különbségeket, továbbá megoldási lehetőségeket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a Borsodi-Mezőség tájegységébe látogatott a delegáció, ahol a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat ismertette a különböző gazdálkodási és tájkezelési megközelítéseket. Az esti órákban lehetőség nyílt a darubehúzás megtekintésére.

A szakmai út zárónapján egy újabb élőhelytípussal ismerkedhettek meg a szlovén projekt munkatársai: Kunpeszérre látogattak el, ahol a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai mutatták be a helyi gazdálkodókkal való együttműködés lehetséges módjait a nemzeti parki és Natura 2000 gyepterületeken. A látogatás részeként a Rákosivipera-védelmi Központ is bemutatkozott, ahol egy másik LIFE projekt segítségével fokozottan védett viperafaj szaporításával és kutatásával foglalkoznak.

A Grassland-HU LIFE integrált projekt és a szlovén Natura LIFE integrált projekt közötti találkozás lehetőséget teremtett a tapasztalatok és jó gyakorlatok cseréjére, valamint erősíti a két projekt közötti szakmai együttműködést. A jövőben további hasonló eseményeket terveznek, amelyek hozzájárulnak a természetvédelmi erőfeszítések hatékonyabbá tételéhez mind Magyarországon, mind Szlovéniában.

Bár a két ország földrajzi adottságai eltérőek számos közös pont van a Natura 2000 területek kezelési, valamint a KAP forrásainak természetvédelmi célú felhasználási lehetőségeiben.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.