Tanácskozás a természetközeli gyepkezelési módszerekről

Tanácskozás a természetközeli gyepkezelési módszerekről

Szakmai napot tartott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, amelynek témája a Grassland-HU LIFE integrált projekt és a gyepek természetvédelmi célú kezelése volt. A szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban tartott találkozó lehetőséget biztosított a projekt részeredményeinek bemutatására is.

A 2024. február 27-i rendezvényen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakemberei tartottak gondolatébresztő előadásokat. A résztvevők a Grassland-HU LIFE integrált projekt megismerésén túl betekintést nyerhettek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnál folyó gyepvédelmi és gyepkezelési módszerekbe, az ŐNPI részvételével zajló, új, eredmény-alapú agrártámogatási rendszer kidolgozását célzó projekt eredményeibe, ismereteket szerezhettek egyes gyepekhez kötődő védett fajok monitorozási lehetőségeiről, valamint megismerhették a DDNPI tolnai területein folyó gyepkezelések monitorozásának eredményeit.

A Grassland-HU 15 projektpartner összefogásával megvalósuló, nyolc éves LIFE integrált projekt, amelynek fő célja a hazai gyepes élőhelyek megőrzése, természeti állapotuk javítása. Ennek elérése érdekében sokféle tevékenység megvalósítását vállalták az együttműködő partnerek. Elindult a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat, amely országos szinten működik és áll a gyepterületeken gazdálkodók rendelkezésére, segítséget nyújtva a gyepek természeti értékeinek felismerésében, illetve az azok megőrzését elősegítő gazdálkodási módszerek megismerésében. Számos kutatási és monitorozási program fut a gyepes élőhelyek és az azokhoz kötődő fajok jobb megismerése és védelmi lehetőségeinek kidolgozása érdekében.

A projektben emellett számos konkrét gyepvédelmi beavatkozást valósítanak meg országszerte az együttműködő partnerek: több helyszínen történik gyeprekonstrukciós célú cserjeirtás, inváziós fajok visszaszorítása, a gyepek vízháztartásának javítását célzó intézkedések, gyepesítés, vagy a természetvédelmi szempontból megfelelő gyepkezeléshez szükséges infrastruktúra-fejlesztések.

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság