Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat

A Grassland-HU LIFE integrált projekt keretén belül létrejött a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ), amelynek feladata a természetvédelem és mezőgazdálkodás érdekeinek összehangolása és a gyepgazdálkodást folytatók szakmai támogatása. A GYTSZ országos szinten működik és szolgáltatásai térítésmentesen igénybe vehetők. Elnevezése ellenére a GYTSZ nem egy önálló szervezetként működő, hivatalos intézmény, mint például az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), hanem inkább szakemberek csoportjaként jellemezhető, akik tanácsot adnak a gazdálkodóknak a természetbarát gyepgazdálkodás megtervezéséhez, finanszírozásához és megvalósításához.

Milyen gyepekről van szó?

A Kárpát-medence változatos növénytársulásai közül kiemelkednek a természetvédelmi szempontból nagy jelentőséggel bíró gyepes élőhelyek. Az éghajlat és a legeltetéses tájhasználat együttesen alakította ki azokat az alföldi pusztákat, hegyvidéki kaszálókat, átéri réteket és a többi hazai gyepes élőhelyet, melyeket összefoglaló néven pannon gyepeknek nevezünk. Ezek az egyedülálló fajösszetételű gyepterületeink számos fajnak és élőhelytípusnak adnak otthont, melyek ebben az összetételben és ebben a változatosságban csak hazánkban fordulnak elő.

Mi az a GYTSZ?

A GYTSZ a Natura 2000 hálózathoz tartozó és jelentős természetvédelmi értékkel bíró természetes, illetve természetközeli pannon gyepek védelmére fókuszáló Grassland-HU LIFE Integrált Projekt (Grassland-projekt) keretében alakult meg. A Grassland projekt hazánk egyik legnagyobb természetvédelmi projektje, amely konkrét terepi természetvédelmi feladatok megvalósításával, kommunikációs tevékenységekkel, valamint természetvédelmi szakmai és stratégiai anyagok készítésével járul hozzá a hazai gyepes élőhelyek védelméhez. Ennek részeként, a GYTSZ a gazdálkodókkal karöltve lép fel a gyepes élőhelyek védelméért tanácsadói tevékenységén keresztül.

Kik a GYTSZ munkatársai?

A gyepvédelmi tanácsadók természetvédelmi, mezőgazdasági, gyepgazdálkodási szaktudással felvértezett csapatának tagjai megtekinthetők az alábbi táblázatban.
A gyepvédelmi tanácsadók elérhetőségei

Miben tudnak segíteni a gyepvédelmi tanácsadók?

A természetbarát módszerek alkalmazására nyitott gazdálkodók szakmai támogatására és az természetvédelmi szemléletű gyepgazdálkodás előnyeinek terjesztésére született meg a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat.

Hogyan lehet elérni minket?

A tablón megtekinthetők tanácsadóink elérhetőségei: forduljon hozzánk bizalommal telefonon vagy e-mailen! A konzultáció megvalósulhat személyes találkozó során is, akár irodai környezetben a megadott helyszíneken, akár terepen – ehhez előzetes egyeztetés szükséges az illetékes gyepvédelmi tanácsadóval.

Milyen tevékenységekben működik közre egy gyepvédelmi tanácsadó?

Terepi jelenlét

A terepbejárások fő célja a gyepes élőhelyek megismerése, a tájban zajló folyamatok feltárása, az esetleges problémák észlelése és a megoldások keresése.

Szakmai input

Tanácsadóink speciális, terepi tapasztalatokkal szélesített tudása szakmai támogatást nyújt a Grassland-projekt számára.

Gazdanapok, workshopok

Az ismeretterjesztés, oktatás, a természetbarát módszerek népszerűsítése is küldetésünk része. Ennek legjobb módjai a rendezvények, műhely találkozók.