2024. 07. 11. 10:51

A téma a földön hever – tájképek, pásztorélet, négy évszak a gyepeken

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei ötödik alkalommal hirdették meg a gyepes élőhelyek értékeinek bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. Az idei kiírásban három kategóriában várják a pályaműveket, amelyet szakmai zsűri bírál majd el.

2024. 06. 12. 12:31

Mikor és hogyan kell kaszálni?

„Tikkasztó melegben, gyöngyöző homlokkal megáll a magyar kaszás, a kinek a világon sehol sincsen párja; előbb letörli homlokáról az izzadságot, aztán letűzi a kasza nyelét, kiveszi tokjából a fénkövet és elkezdi a fenést; erre a hangra mintha felelne, mintha versenyre kellne a surgyé madár; nagy buzgón hallatja buzgó énekét, míg a haris alig pár lépésnyire bujkál a magas fűben és folyton hallatja „kétkét—kés-kés”-szerű szavát."

2024. 05. 21. 16:19

Új területtel bővült a fokozattan védett Tompapusztai löszgyep

A közelmúltban új területekkel gazdagodott hazánkban a Natura 2000-es hálózat. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó, 34 hektárral bővült terület olyan ritka és fokozottan védett rovar- és emlősfajok számára jelent új élőhelyet, mint a magyar tarsza, vagy az igazi hungarikumnak számító magyar földikutya.

2024. 05. 14. 14:42

A kígyászölyv, ha teheti, hüllőket eszik

A forró nyári puszta felett nagy magasságban a kék égen egy apró pont látszik, amely hosszú pillanatokig szinte meg sem mozdul, aztán egyre gyorsulva zuhanni kezd a föld felé. Ragadozó madár, hasa és szárnya alulról nézve hófehér. Később, ha szerencsések vagyunk, megfigyelhetjük, amint lassan körözve a magasba emelkedik, csőrében egy kígyóval.

2024. 05. 10. 10:53

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

2024. május 7-én történelmi pillanatokat élhettek át a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai: uniós források felhasználásával, közel negyven év után legelő állatokat helyezhettek ki a Mura ártérbe a visszagyepesített természetvédelmi terület fenntartható kezelése érdekében.

2024. 04. 25. 14:37

Célkeresztben a Gönyűi-homokvidék

Közel egyórás, látványos film készült a Győr melletti Gönyűi-homokvidék páratlan természeti kincseiről. A projektfilmet két éven át forgatták a szakemberek, amelyet 2024. április 16-án a győri Rómer Házban mutattak be először. A környéken élők közül sem tudják sokan, milyen csodálatos védett növény- és állatvilág jellemzi a homokvidéket.