Európai bizottsági egyeztetés

Európai bizottsági egyeztetés

A Natura 2000 hálózattal kapcsolatos, kétoldalú megbeszélésre érkeztek Magyarországra az Európai Bizottság Természetvédelmi Igazgatóságának képviselői. A 2024. február 14-15-én megtartott találkozó lehetőséget nyújtott egyes természetvédelmi kérdések megvitatására, valamint a Grassland-HU LIFE integrált projekt eredményeinek bemutatására is.

Andrea Vettori, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság (DG Environment) Természetvédelmi Igazgatóságának főosztályvezetője és Greta Borg, az igazgatóság magyar ügyekért felelős munkatársa magyarországi látogatásának fő célja a természetvédelemmel, ezen belül is a Natura 2000 hálózattal kapcsolatos feladatok áttekintése, illetve az érintett – kormányzati és civil – szektorokkal történő kétoldalú egyeztetés volt.

A kétnapos találkozó kiemelt eseménye az esztergomi Strázsa-hegy bejárása volt, amelyen a bizottsági delegáció mellett részt vett Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, valamint az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztály munkatársai. A rendkívüli fajgazdagságú fokozottan védett terület a Grassland-HU LIFE integrált projekt egyik projektterülete. A Strázsa-hegy értékes gyepterületeit elsősorban őshonos juhokkal (cikta, cigája) kezelik, de szükség esetén az inváziós fajok eltávolítását is elvégzik a szakemberek.

A helyszínen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai bemutatták a terület fő értékeit, illetve lehetőség nyílt a projektben végzett konkrét, gyakorlati természetvédelmi beavatkozásokat is megtekinteni, hiszen a cserjeirtási munkálatok éppen a napokban folytak a területen.

A terepi programot követően a projekt vezetése egy átfogó előadást tartott a résztvevőknek a projekt eddig elért eredményeiről és a jövőbeli feladatokról.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.