Átadták a Strázsa-hegyi tanösvényt!

Átadták a Strázsa-hegyi tanösvényt!

2022. július 6-án a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) hivatalosan is átadta a megújult Strázsa-hegyi tanösvényt, mely évtizedek óta a környék népszerű kirándulóhelye. 
A hegy és környéke máig őrzi a viszontagságos katonai múlt emlékét és sebeit, melyek egy részét most sikerült helyreállítani. A hegy lábánál Füri András igazgató mellett dr. Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám polgármester köszöntötte a résztvevőket.

 

Az esemény a DINPI több projektjéhez is kapcsolódott, melyek eltérő megközelítéssel, de együttesen és külön-külön is hozzájárulnak az esztergomi Strázsa-hegy és környezete védelmének, fajgazdagságának megőrzéséhez.

 

A felhagyott katonai lőtér kármentesítése (2016 – 2022)

A korábban katonai gyakorlóterületként működő helyszínt 1956-tól a Szovjet Déli Hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták. A szovjet hadsereg kivonulását követően történtek kísérletek a tényleges szennyezés mértékének felmérésére, amelyek a tavak területén toxikus nehézfém-szennyezettséget, az állattartó telepe melletti egykori üzemanyag-tárolóknál pedig jelentős alifás szénhidrogén-szennyezettséget mutattak.

Vízbázis-védelmi szempontból mindkét helyszín kiemelten érzékeny: a régi üzemanyag tároló területe szomszédos a Szentlélek-patakkal, míg a DINPI bemutató központja mellett található tavak számos madárfaj számára szolgálnak költőhelyként, védett kétéltűek, hüllők és denevérek számára pedig élőhelyként.

A projekt célja a fenti területek szennyezettségének megszüntetése volt, ezzel megelőzve a szennyeződés esetleges továbbterjedését, valamint az itt élő fajokban a szennyező anyagok felhalmozódását. A kivitelezési munkálatok alatt és után folyamatos talaj és talajvíz monitoring vizsgálatok történtek, melyek igazolták, hogy a beavatkozás végén a terület kármentesítése a hatósági előírások szerint megtörtént.

Pályázat: KEHOP-3.3.0 Az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése

 

Felújított tanösvény

Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A megújult, szélesebb lépcsők mellett a DINPI helyenként korlátokat is kihelyezett, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják.

A tanösvény az alábbi két LIFE pályázat segítségével újult meg:

· A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával LIFE17 IPE/HU/000018 

· Természetvédelmi eszközök a Natura2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelésére LIFE16 NAT/IT/000245

 

Mezőgazdasági gépbeszerzés (2016 – 2022)

A célterületen a DINPI a saját vagyonkezelésben lévő területek kezelését saját tulajdonú állatállománnyal (cikta és cigája juhok) oldja meg, azonban a hatékony kezelés eléréséhez a legeltetést szükséges kiegészíteni gépi kezeléssel is. A projekt 330 hektár élőhely védettségi állapotát javítja Esztergom Strázsa-hegy területén.

Az új mezőgazdasági gépi infrastruktúra kialakításával a szükséges területkezeléseket munkatársaink az eddigieknél hatékonyabban tudják elvégezni, hozzájárulva ezáltal a gyepterületek állapotának javításához.

Pályázat: KEHOP-4.1.0 Az Esztergom területén található állattartó telepen eszközök, gépek beszerzése a térségben található szárazgyepek legeltetéses élőhelykezelésének hatékonyabbá tétele

 

A Strázsa-hegy múltjáról és a kármentesítési/természetvédelmi beavatkozásokról és a tanösvény felújításáról készítettük az alábbi kisfilmet: