Hogyan védhetők meg ritka élőlényeink?

Hogyan védhetők meg ritka élőlényeink?

A Magyar Természettudományi Múzeum által végzett feladatok közül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának területén, a magyar szöcskeegér egyetlen hazai élőhelyén folyó munkát mutatja be legújabb írásuk.

A Magyar Természettudományi Múzeum a Grassland-HU LIFE integrált projekt partnere, ahol sok egyéb mellett kiemelt fókuszt kap a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése. A múzeum nemcsak a gyűjteményeiben őrzött nemzeti vagyon és természeti értékek megőrzéséért dolgozik napról napra, hanem az élő „nemzeti kincsek” védelmét is fontosnak tartja: kutatóik a Borsodi-Mezőségen is dolgoznak.

A Borsodi-Mezőség területének zoológiai szempontból legizgalmasabb élőlénye, az önálló faji státuszra emelt magyar szöcskeegér. A kicsiny, mindössze 6-10 gramm tömegű elbűvölő rágcsáló számtalan jellegzetessége közül most azt emelnénk ki, hogy Magyarország területén csak itt, a Borsodi-Mezőségben fordul elő.

Ha még többet szeretnél tudni a magyar szöcskeegérről, akkor olvasd el a Magyar Természettudományi Múzeum részletes beszámolóját. Az élőhely tájtörténetéről és társadalmi jellemzőiről pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján olvashatsz bővebben.

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum