Szántóföldi napok és AgrárgépShow Mezőfalván

Szántóföldi napok és AgrárgépShow Mezőfalván

Szerző: 2023. 05. 15.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is megszervezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a Szántóföldi Napokat és AgrárgépShow-t. A kétnapos eseményre június 7-8-án kerül sor, ahol több mint 40 hektáros területen várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes.

A rendezvény fókuszában az agrárium fenntarthatósága és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás áll. Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, hogy a cél az eredményes gazdálkodást támogató lehetőségek bemutatása. Az elméletben már sokat hallott, de gyakorlatban is hasznosítható példák számos lehetőséget kínálnak a szakmai döntéshozatalban.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke kiemelte a gépgyártók fejlesztéseit, melyek az úgynevezett forgatás nélküli talajművelés felé haladnak. Egyre több tudatos gazdálkodó alkalmazza ezt a módszert, amely segít megvédeni a földeket a kiszáradástól. Az eseményen bemutatásra kerülnek ezek a technológiák, gépek és eszközök. Emellett a MEGFOSZ célja, hogy vonzó jövőképet fessenek az agrárgépész szakmával kapcsolatban, és megismertessék a pályaválasztás előtt álló diákokkal ezt az izgalmas területet.

A Szántóföldi Napok és AgrárgépShow hagyományosan az ország legnagyobb szabadtéri kiállítása, ahol megtekinthető a legkorszerűbb mezőgazdasági gépek széles választéka. Az eseményen bemutatják azokat a technikákat, lehetőségeket és jó gyakorlatokat, amelyek hatékonyan alkalmazhatók aszály vagy más szélsőséges időjárási jelenségek esetén.

A „Változó klíma, alkalmazkodó mezőgazdaság!” tematikus tanösvényen keresztül a gazdálkodók megismerhetik a klímaváltozás hatásait és azon alkalmazható megoldásokat, amelyek segítenek mérsékelni a negatívumokat és fenntarthatóbb gazdálkodást biztosítanak. A rendezvény remek lehetőséget nyújt a szakmai fejlődésre és a legújabb mezőgazdasági innovációk megismerésére.

A Grassland-HU LIFE integrált projektben együttműködő Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és Magyar Természettudományi Múzeum közös standnál lesz megtalálható, ahol a résztvevők számára különleges programokat kínálunk, amelyek keretében játékos feladatokon keresztül ismertetjük a gyepekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Forrás: NAK/Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.