Ugrás a tartalomra

Holisztikus menedzsment a gyepeken

Holisztikus menedzsment a gyepeken

Mennyi állat fér el a legelőn? Mekkorák legyenek az egyes szakaszok és milyen sűrűn kell szakaszt váltani? Hogyan kalkuláljunk a pénzzel, hogy az valóban szolgálja a gazdaságunk jövőjét? Ezekre a kérdésekre válaszol a következő Grassland-HU LIFE integrált projekt modellgazdaság bemutató, amely 2025. július 23-án, Lengyel Zoltán (Táncoskert) gazdaságában rendezik meg, Polgáron.

A bemutató fókuszában ezúttal a holisztikus menedzsment két kevéssé ismert, de annál hasznosabb eleme áll: a holisztikus legeltetési tervezés és a holisztikus pénzügyi tervezés. A módszerek célja közös: a gazdaság egészét figyelembe véve, előre megtervezni a lépéseket – legyen szó az állatok mozgatásáról vagy épp a források felhasználásáról.

Délelőtt az elméleti alapokat tekintik át:

Mikor és hogyan mozgatjuk az állatokat, hogy ne legyengítsük a gyepet, hanem segítsük annak regenerációját?

Hogyan számolhatunk az ún. „állat-napokkal”?

Mit jelent az, hogy előbb a profitot tervezzük meg, és csak azután a kiadásokat?

Hogyan segíthet egy kontextus-alapú döntéshozatal a hosszú távú fenntarthatóságban?

Délután terepi bemutató következik: 

Bejárják a Táncoskert kijelölt legelőit, ahol a résztvevők valós példákon keresztül láthatják, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban.

A program házigazdája Lengyel Zoltán, a Savory Institute hazai akkreditált oktatója, aki több kontinensen szerzett gyakorlati tapasztalatot a regeneratív legeltetésről és pénzügyi tervezésről.

A bemutató ingyenes, azonban A 50 főben limitált, ezért előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ide kattintva tehetnek meg. A résztvevők számára napközbeni ellátást és ebédet biztosítanak, amely a Táncoskert saját termékeiből készül. Részletes programot (helyszín, kezdési időpont) a regisztrációt visszaigazoló emailben küldenek.

Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy a gazdálkodók ne csak termeljenek, hanem stratégia mentén, a természetes ciklusokhoz és saját céljaikhoz igazodva fejlesszék gazdaságukat – akár egy aszályos évben is.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara