Az Őrségben tavasszal sem állt meg a munka

Az Őrségben tavasszal sem állt meg a munka

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2020 márciusában kezdte meg a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében vállalt területkezelések megvalósítását. E rövid idő alatt felszámoltak illegális hulladéklerakatokat, megtisztítottak bebokrosodott gyepterületeket és kaszálással segítették a gyepek állapotának megóvását.

 

Ennek keretében az igazgatóság munkatársai közel két tonna kommunális hulladéktól és 500 kilogramm veszélyes hulladéktól szabadították meg az őrségi réteket és környezetüket. Az illegális hulladéklerakás megelőzése céljából két sorompót helyeztek ki. 

Több mint hat hektáron sikerült felnyitni a bebokrosodott gyepterületeket, és marógéppel eltávolítani a tuskókat, csonkokat, megteremtve ezzel az újbóli kaszálás, illetve legeltetés lehetőségét. 

Az elmúlt időszakban a projekt keretében alkalmazott fizikai dolgozók, a természetvédelmi őrszolgálat irányítása mellett, mintegy 20 hektár kiterjedésű gyepterület szegélyét tisztították meg a bedőlt, belógó fáktól és négy hektárnyi rét kézi, kisgépi eszközökkel való kaszálását végezték el a kaszálók lehordásával együtt. A kaszálások útján megkezdődött több kisebb, gépekkel nem megközelíthető gyepfolton az idegenhonos magas aranyvessző visszaszorítása. Emellett a rendszeres, térben és időben szakszerűen végzett kaszálás is igen fontos szerepet játszik a gyepek jó állapotú részeinek fenntartásában. 

 

Forrás: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság