Folyamatos a munka a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság projektterületén

Folyamatos a munka a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság projektterületén

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Grassland-HU LIFE integrált projektben több jelentős természetvédelmi célú beavatkozást végzett el a Győrtől keletre fekvő, 280 hektárnyi projektterületén, amely egy még aktív katonai kiképzési terület. 

 

A projektben vállalt feladatai szorosan összefüggnek egy másik projektpartner, a Budapest Erdőgazdaság Zrt. tervezett akcióival.

Az Igazgatóság – első lépésként – egy részletes alapállapot felmérést hajtott végre, amely a helyreállítási intézkedések szempontjából releváns növény- és állatfajokat célozta meg. Célja, hogy a beavatkozások előtt képet kapjunk a jelenlegi állapotról, hogy a változásokra vonatkozó referenciát biztosítson. A későbbiekben monitoring keretében a konkrét beavatkozást igénylő akciók (pl. idegenhonos növények visszaszorítása, legeltetés hatásai és hatékonysága) eredményességét vizsgáljuk.

A projekt keretein belül számos helyreállító tevékenység már lezajlott, melyben a Fertő-Hanság Nemzeti Park folyamatos szakfelügyeletet biztosított.

Az egyik az illegális motokrossz-pálya felszámolása volt. Ennek első lépéseként a terület rehabilitálása érdekében a természetes domborzati viszonyokat állítottuk helyre. A következő időszakban a terület körbekerítését tervezzük, valamint a legeltetési struktúra kialakítását. Ezzel a további illegális tevékenység is kizárható a területről.

Az évekkel ezelőtt felhagyott anyagnyerő helyen egy értékes vizes élőhely alakult ki. A tó állandó vízborítású, de kevésbé csapadékos években a kisebb vízfelületek korán kiszáradtak, a köztük lévő összeköttetés hiányában a kétéltűek új generációja gyakran elpusztult. A part egyik merőleges oldalán korábban gyurgyalagok és parti fecskék fészkeltek, azonban ez már évekkel ezelőtt lehetetlenné vált a megfelelő partfal hiánya miatt. A helyreállítási munkák során a különálló kisebb tavakat egyesítettük egy változó vízmélységű tóba, továbbá 300 méter hosszú függőleges partfalat alakítottunk ki.  

A lakott területek közelsége miatt jelentős probléma a hulladék illegális lerakása. A feltárt hulladék nagy része építési, kisebb része kommunális hulladék (~1200 m3), melynek összegyűjtése és szelektív elszállítása is megvalósult a projekt keretében. A további hulladéklerakás elkerülése érdekében kapukat építettünk.

A projekt keretében jelenleg egy ismeretterjesztő film készül a gönyűi homokvidékről. Az olvasó a terület megnevezésről biztosan egy sivár élőhelyre asszociál, és el sem hinné, milyen ritka, értékes és pompás növény- és állatvilágnak ad otthont! A néző megismerheti majd a terület természeti értékeit, azok veszélyeztetőit, továbbá azt a katonai tevékenységet is, amely lehetővé tette, hogy ezek az értékek ma is fellelhetőek legyenek, és elkerülték a környező területeket sújtó beszántást és beépítést. 

2020 szeptemberére tervezzük átadni első digitális tanösvényünket a projektterületen, melynek tervei már készek, jelenleg az applikáció fejlesztése zajlik

 

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság